zondag 29 juli 2012

The Derek Trucks Band - Already Free (2009)

Derek Trucks heeft het muzikantengen in zijn bloed. Zijn oom Butch Trucks is een van oprichters van de legendarische band The Allman Brothers Band. Daarnaast schijnt Derek te zijn vernoemd naar het legendarische album van Eric Clapton onder de naam "Derek and the Dominos". Overigens is Derek Trucks sinds 1999 een volwaardig lid van The Allman Brothers Band. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Derek Trucks staat heden ten dage bekend als een van de beste gitaristen van zijn generatie. Op zijn negende is hij begonnen met gitaarspelen en al op zijn elfde gaf hij zijn eerste betaalde optreden.


In 1996, toen hij 20 jaar werd, richtte hij zijn eigen Derek Trucks Band op. Trucks rekent blueslegende Elmore James en Duane Allman (logisch) tot zijn grootste inspiratiebronnen. Maar luisterend naar zijn gitaarspel hoor ik ook invloeden van John Lee Hooker, Howlin' Wolf, Albert King, Miles Davis, Sun Ra, Charlie Parker, Django Reinhardt, Freddie King en B.B. King.


De muziek van Derek Trucks en zijn band wordt veelal gelinkt aan jammen, Southern rock en jazz. The Derek Trucks Band speelt een spannende mix van blues, soul, jazz, rock en af en toe invloeden uit de oosterse muziek. Trucks is een zogenaamde slidegitarist, waarbij hij met een "bottleneck" over de snaren van zijn Gibson glijdt. Trucks gebruikt speciaal voor hem vervaardigde bottlenecks gemaakt van antieke flessen. Ook gebruikt hij een replica van de bottleneck die ooit door Duane Allman werd gebruikt. Daarnaast gebruikt Trucks bij het spelen van zijn gitaar geen plectrum, hij speelt uitsluitend met zijn vingers.


Dan nu de plaat "Already Free" uit 2009. Wat is dit een geweldig album! Slidegitarist Derek Trucks bewijst zijn absolute klasse en mag zich wat mij betreft de enige echte opvolger noemen van Duane Allman, al moet wel gezegd worden dat Trucks absoluut een eigen stijl heeft. Dit album is een aanstekelijke mix geworden van blues, rock en een vleugje soul. Dit laatste is vooral toe te wijzen aan de geweldige vocalist die met zijn stem een lekker soulrandje toevoegt aan de nummers. Trucks laat horen dat hij diverse stijlen kan combineren, en schuwt het niet om af en toe lekker buiten de lijntjes te kleuren. Sterke nummers en goede muzikanten maken het plaatje compleet. Ook vrouwlief Susan Tedeschi (met wie hij nu de geweldige Tedeschi Trucks Band vormt) zingt een nummertje mee. Het is al met al een warm album geworden, mooie instrumentatie, vooral in de nummers waarbij het voortronkende orgeltje het gitaarspel van Trucks versterkt. Klasse plaat, klasse gitarist, klasse band!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten